henrikhagbart
Henrik & Hagbart
Henrik & Hagbart                                                                                                             I udlandet kaldt bigmouth/rapkæftet

Henrik & Hagbart er kongens tro følgesvende og væbnere. Hagbart har en forkærlighed til musikinstrumenter, og dette er emnet i det allerførste album "Den fortryllede fløjte". Disse historier skal forestille at foregå omkring riddertidsalderen. Alle figurer bevæger sig til bens, til hest eller på en hestevognstruken anordning af en eller anden slags.

Henrik

Henrik er den barske og han virker til at have den stærkeste psyke, han er høj, ung, har gå-på-mod, og har altid sit store sværd med sig.

Hagbart

Hagbart er den lille, lidt usikre og ikke altid velfunderet i sine handlinger. Desuden virker han tonedøv trods sin forkærlighed for de før omtalte musikinstumenter.

Den første gang vi aner ankomsten af smølfer, er i Henrik & Hagbart nr. 1 "Den fortryllede fløjte". På s. 20 kan vi se et par smølfeøjne, med alt andet skjult i en busk. Nogle arme ses på s.22, og smølferne nævnes af Hominbus (en karakter (troldman) i "Den fortryllede fløjte"). På s.37 hører vi om hvor smølferne bor, og vi møder dem rigtigt på s.39...

Smølfernes alder nævnes på s.40. Her erfares, at de fleste almindelige smølfer er omkring 100 år! gamle. Hvorimod Gammelsmølfen er 542 år (dette er desværre en misvisende alder, da Gammelsmølfs fødselsdag til netop dette årstal, først afholdes i Nr.13 Babysmølfen på side 24, og dette album er skrevet senere end Henrik & Hagbart "Den fortryllede fløjte!).

Tilbage til Henrik & Hagbart. I den serie er der udkommet 16 album. På nuværende tidspunkt har vi ikke læst dem alle, men når vi har gjort det, vil der komme en kort gennemgang af hvert eneste under tegneserier. Smølferne medvirkede som en birolle allerede i det første album, og sidenhen møder vi smølferne gang på gang i de forskellige historier. Da Henrik & Hagbart birolle indehaveres popularitet blev højere end forventet, gik PEYO igang med at lave historier med smølferne som hovedpersonerne. I Danmark udkommer det første smølfe album i ´70erne.


Forsiden