Starten
Starten på smølferne


Smølferne begyndte deres liv i 1958, da Peyo tegnede serien Henrik og Hagbart (Johan and Pirlouit'(Pewee)), hvor smølferne opstod som biroller. De små blå fyre blev så populære, at de hurtigt fik deres egen serie.
Den første bog, (som ikke udkom på dansk!)- "The Flute and the Six Smurfs", blev senere produceret til film, men igen her,- ikke i Danmark. Flere bøger blev skrevet, og smølfernes popularitet steg, og i 1965 så vi- også i Danmark denne gang! den første smølfe figur. Det var "vist" den almindelige smølf, fange smølfen og gammelsmølfen. De er alle sammen lavet over samme figur, blot med forskellige farver.
I 1966 blev endnu 3 smølfer "født". Det var oprør smølfen (nogen tror han er en spion...), gnaven smølfen og den trommende smølf. Smølferne popularitet tog ikke af, og alligevel gik der flere år, førend nye figurer igen blev lavet til smølfeverdenen. Vi skal helt hen til 1969, hvor 5 smølfer blev produceret. VinterSmølfen med tørklædet for munden, kloge smølf, banjo smølf og endnu en gammel smølf. Den sidste i denne års udgivelser, var én af de måske mest kendte smølfer. Det var måne smølfen, og han fremkom naturligvis på grund af menneskets første månelanding i virkeligheden. Derfor er denne smølf ekstra eftertragtet, både for smølfesamlere, men også folk der interesserer sig for månen og historien heromkring, har den lille smølf i deres samlinger.

I 1982 tog smølferne forbi Los Angeles, hvor Hanna-Barbera Studioerne producerede over 150 episoder af små smølfe tegneserier sammen med Peyo.
Smølferne har således været produceret siden 1965, med undtagelse af 1988 og 1991. Den første Smølfine kom til i 1971. Dog sås Smølfine først i England i 1978, da Smølfine skulle bruges til at promovere nogle service stationer. Fra 1978 blev der hele tiden produceret flere nye smølfer hvert år, dette omhandlede desuden tilblivelse af super smølfer.

Super smølfer sælges i en box, og har normalt flere løsdele med sig, således at det er en slags samlesæt, dog er smølfen i sig selv stadig af samme gummi kvalitet der IKKE kan deles. De første super smølfer var skorstensfejeren, ski smølfen, en smølf på en trehjulet cykel, en gartner, samt den smølf der skater på et blad. Super smølferne har også en anden karakter med, nemlig deres ærke fjende GarGammel.

Det er sjovt at iagttage hvilke smølfer der over årene er blevet publiceret. Smølferne afspejler den tid de lever i. Hippierne er dog ført lavet på bagkant....Men ellers kan man netop se månesmølferne, de forskellige sportsgrene der on and off har været meget populære, og nu hip hop smølfer.

Men efter starten med de populære smølfer kastede Peyo sig over også at producere smølfer til julen, påske smølfer og forskellige karaktersmølfer med fortrinsvis amerikansk ophav - Benjamin Franklin, Abraham Lincoln, Thomas Edison, George Washington, Paul Revere and Christopher Columbus.

Omkring 1987 begyndte produktionen af smølfer at blive nedjusteret, og i 1992 døde Peyo. Hans søn Thierry Culliford fortsatte herefter at være den skulpturelle opfinder af nye smølfer. I en årrække udkom der mellem 5 og 6 nye smølfer inkl. optryk af de gamle kendinge. Men de sidste par år, nu da populariteten intensiveres, udkommer der 8 forskellige hvert år. I år 2005 var det rent genoptryk med gangske få ændringer, hvorimod 2006 har leveret nogle meget fantasifulde mumie, spøgelses, halloween og hekse smølfer. Gruppen af smølfe entusiaster stiger for hver dag, og udbuddet bliver mindre rundt omkring selvom efterspørgslen stiger stødt. Igen kan det således også konstateres, at danskerne kommer lidt sent igang i forhold til udlandet, men med på bølgen, det er vi trods alt!

I England og amerika har smølferne haft en slags comeback, og alle steder er de reintroduceret, og alt produceres i alle afskygninger. Der er lavet forskellige smølfeklubber rundt om i verdenen, og der er sågar smølfemarkeder (red. læs messe). Så for øjeblikket ser fremtiden lys ud, hvis man er en lille smølf, eller man blot holder af de små blå.

Forsiden